Bagaimana Rasa Sakit Kontraksi Sebenar ?

07/04/2014

Bagaimana Rasa Sakit Kontraksi Sebenar ?


Assalamualaikum...

Walaupun dah nak masuk anak yg kedua dan ada yg dah nak masuk ketiga, tapi ramai pulak kawan-kawan saya yg mesti tanya "macam mana nak tahu kontraksi ke tak ye". Yelah jarak anak pertama dengan kedua pun dah dua tiga tahun, memang mudah je nak terlupa dan kadang-kadang 'confius'. Ada juga yang tiada pengalaman langsung atau tak sempat nak merasai sakit kontraksi kerana melahirkan anak secara 'ceasorean' dan ada yang terus di 'induce'.

Untuk memudahkan ibu-ibu diluar sana, saya tulis entry nie khas utk anda. Jadi setiap kali pregnant je bolehlah baca entry saya nie.hihi.....

Apa itu "KONTRAKSI"

Bagi ibu baru yang belum pernah mengalami atau masih tak mengetahui apa itu kontraksi, untuk pengetahuan anda, kontraksi merupakan salah satu petanda bahawa proses kelahiran sudah bermula. Masa ni dah boleh mula kumpul tenaga dari segi mental dan fizikal. Makan ESP pun bagus nie untuk lebih dan sentiasa bertenaga.

Bagaimana Rasa Sakit KONTRAKSI

-Sakit kontraksi mungkin bermula sebagai satu sakit belakang biasa

-Anda mungkin akan mengalami kontraksi dalam perut, seakan-akan anda sedang senggugut

-Apabila kontraksi semakin kerap, anda dah boleh mula mencatat masa

-Jangan risau atau panic atau tergesa2 utk ke hospital, kecuali kontraksi yg dialami sangat kerap iaitu selang 5 minit, anda akan berasa sangat sakit. 

-Ukur masa kontraksi selama sejam

-Perhatikan bila masa setiap satu bermula dan berakhir. 

-Kontraksi ini sepatutnya menjadi lebih kuat dan kerap dan berlanjutan selama sekurang-kurangnya 40 saat apabila kelahiran disahkan.

-Bermula dari saat mengalami kontraksi, anda digalakkan melakukan pergerakan tetapi lakukannya dengan berjalan perlahan-lahan. Boleh berehat sebentar, tetapi jangan baring di atas katil terlalu lama kerana ini boleh melambatkan proses kelahiran bayi anda.

-Untuk hilangkan rasa berdebar atau sakit, anda boleh menenangkan diri dengan mandi menggunakan air suam. Telan B Complex untuk rasa lebih tenang. Tetapi kalau air ketuban dah pecah jangan lakukan ye. Terus je ke hospital. 

Bagi ibu - ibu yang 'CONFIUS' samada kontraksi tersebut adalah PALSU (BRAXTON HICKS) atau SEBENAR. Jadual di bawah menunjukkan perbezaan KONTRAKSI BRAXTON HICKS dan KONTRAKSI SEBENAR

Bagaimana Rasa Sakit Kontraksi ?, Kontraksi, Braxton Hicks, Ibu Hamil, ESP, B Complex

Semoga perkongsian ini membantu bakal- bakal ibu. Selamat menyambut baby baru dan enjoy pengalaman kontraksi anda kerana ia pengalaman yang sangan manis dan berharga buat anda.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Untuk order "Produk Shaklee" klik sini 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=7f018eb7b301a66658931cb8a93fd6e8
Selepas order hubungi kami untuk mendapatkan cara makan yang betul serta konsultasi secara berterusan.

Dengan pembelian VIVIX LEBIH DARI SEBOTOL anda bakal mendapat KEAHLIAN PERCUMA!!!

Untuk Daftar Ahli klik sini
http://ladysara84.blogspot.com/p/register-form.html
Untuk keterangan lanjut sila hubungi saya: 
Siti Sarah Mohamad Nor 
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 860157 ] 
♥ Contact No :017 202 3543
 ♥ Emel : ladysara84@yahoo.com 

Reactions:

KLIK DI SINI UNTUK BELIAN SECARA ONLINE!

Contact Form

Name

Email *

Message *